Mineviku meenutusi 2. Karneval

Walt Disney loodud tegelased olid väga olulised minu ja minu põlvkonnakaaslaste lapsepõlves. 1973. aastal ilmus raamat “Piilupart, Miki ja teised”. Mina sain selle küll juba kasutatuna ja ilmselt andsin oma tugeva panuse selle muutumisel veel rohkem “kapsaks”. Loetud sai seda kordi ja kordi.

Muidugi jõudsid Disney tegelased Eestisse palju-palju varem. Mu mehe vanematekodus oli esikus vitriinkapis Miki-Hiir, mille ta isa oli vineerist välja saaginud ja värvinud poisipõlves 1930. aastatel.

1958. aastal toimus vabriku “Kunstsarv” klubis karneval, millest mu ema vabriku töötajana osa võttis. Ta tegi endale selleks Minni kostüümi. Maski õmblemisel kasutas ta tugevdusena tordikarbi põhja. Väikese valearvestuse tegi ta seejuures ka – ta õmbles maski kinnise suuga ja ei saanud seetõttu osa karnevalil pakutavast pidusöögist. Maski ei saanud ta peast võtta, sest ta ei tahtnud oma isikut paljastada. Kostüümi eest sai ta esikoha ja kui siis maski peast võttis, olnud üllatus inimeste seas suur. Fotodel on näha ka vikatiga surma ning idamaist printsessi. Eriti vahva on peoruumi seinal olev loosung “Marksismi-leninismi lipu all. Kommunistliku /…/”. Selline see elu tookord oli – vormilt sotsialistlik, sisult aga midagi muud. Kingiks kostüümi eest sai mu ema pudeli “Sovetskoje šampanskojet”.

Aastaid hiljem õmbles ema mulle ja mu pinginaabrile Kate-Riinile Miki ja Minni maskid koolis toimunud karnevaliks. Kate-Riin oli Miki ja mina olin Minni. Seljas olid meil vist mustad trikood ja vastavalt siis püksid ja seelik. Käes olid suured osaliselt vatti täis topitud valged kindad ja jalas suured valged sussid. Pilte kahjuks sellest ei ole ja mask on läinud kõige kaduva teed.

Similar Posts

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga